Skoči na glavno vsebino

Skupaj je prispelo 157 del iz 15 slovenskih srednjih šol in ene osnovne šole. Dela se uvrščajo v vse kategorije razen v kategorijo glasbenega natečaja, za katerega razmišljamo, ali je bil za slovenske dijake in učence morebiti prezahteven izziv.

 

Literarni natečaj v slovenščini

Nanj je prispelo 28 del. Strokovno komisijo so sestavljali pisatelj in pesnik Bojan Bizjak ter profesorici Laura Brataševec s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in dr. Megi Rožič s Šolskega centra Nova Gorica. Komisija se je odločila, da nagradi: Aniko Tratnik, Manco Eržen in Ano Ipavec Sladič.

Tretjo nagrado torej prejme Ana Ipavec Sladič, dijakinja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina za pesmi Labirint in Iskra, ki sta nastali pod mentorstvom prof. Mateje Ceket Odar. Pesmi, ki sta med seboj sta vsebinsko povezani, podajata jasno sporočilo; dotikata se človekove ujetosti v pričakovanja zahtev sodobne družbe in sistema ter odražata stisko posameznika v nekonstruktivni sodobni stvarnosti, iz katere ni videti izhoda.

Drugo nagrado prejme Manca Eržen, dijakinja Gimnazije Bežigrad za pesem Krasni rajski svet, kje si?, ki je nastala pod mentorstvom prof. Mojce Osvald. Avtorica izkazuje, da je vdor razmišljujočih vsebin v lirično formo pripravno orodje za iskrene izpovedi o tem, kako mladi občutijo svet. Pesem mestoma preseneča z zrelo liriko. Jezikovni nabor je umirjen, knjižno normativen, ritem ustaljen, odmaknjen od nasilnega rimanja. Pesem ima sodobno strukturo in je sporočilno konsistentna.

Prvo nagrado prejme naša dijakinja, pilonovka  Anika Tratnik za pesem Živeti srečno, pod mentorstvom prof. Mateje Ceket Odar. Pesem odlikuje pretanjena sozvočnost. Ritem je izpeljan iz čiste lirične tradicije, ki preseneča s svojo žuborečo govorico in ima izpovedno kristalnost. Kljub klasični obliki je sporočilnost izrazito aktualizirana. Gre za jasen prikaz stiske odraščajočega posameznika v sodobnem svetu, ki se spreminja na slabše in ogroža njegovo srečo in zadovoljstvo.

 

Literarni natečaj v angleščini

Nanj je prispelo 8 del. Strokovna komisija v sestavi profesoric Andreje Kokošin s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in dr. Melita Lemut Bajec s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem se je odločila, da podeli dve nagradi.

Drugo nagrado prejme Mel Kadirić, dijakinja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina za prozno delo z naslovom Beautiful World Where Are You? pod mentorstvom prof. Magde Božič. Avtorica v svojem razmišljanju prevprašuje sodoben način življenja, posameznikovo skladnost oziroma odtujenost od narave. Zaveda se posledic potrošništva in pasti moderne tehnologije, rešitev zapletenega klopčiča uničevanja okolja pa vidi v posameznikovem aktivnem udejstvovanju, ki ne izhaja zgolj iz njegove osebne koristi, ampak iz zavesti, da je treba delovati predvsem za skupno dobro.

Prvo nagrado prejme Jure Ipavec, dijak Gimnazije Nova Gorica za pesem Once I Was King pod mentorstvom mag. Martine Kobal. Pesnitev je tožba nekdaj mogočne lipe, ki je bila domovanje pticam, nudila je senco zaljubljencem. Človekova nenasitna želja po prevladi pomeni konec svobode sveta, kot ga je drevo nekoč poznalo. Pesniški subjekt nostalgično hrepeni po preteklosti, saj v sedanjosti ne vidi smisla svojega obstoja ter nas spodbuja k razmisleku o tem, v kolikšni meri posamezniki prispevamo k uničenju nekdaj krasnega rajskega sveta.  

 

Likovni natečaj

Nanj je prispelo 49 del. Strokovno komisijo so sestavljali kustosinja Tanja Cigoj s Pilonove galerije Ajdovščina, likovnika Silva Copič in Milovan Valič ter profesorica Damjana Plešnar s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Komisija se je odločila, da podeli enakovredne nagrade. Prejemnice so: Teja Lampe, Eli Pavlica in Brina Rijavec.

Teja Lampe, dijakinja Srednje medijske in grafične šole Ljubljana, je svoje likovno delo ustvarila pod mentorstvom prof. Urške Hrovat. Z uporabo tehnike barvnega svinčnika je simbolično prikazala živo in neživo naravo v toplo-hladnem kontrastu.

Naslednja nagrajenka Eli Pavlica, dijakinja Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, je avtorica likovnega dela z naslovom Potrošništvo. Gre za grafično dovršeno kompozicijo, ki s svojo sporočilnostjo in poudarkom na kodnem potrošništvu deluje kot plakat.

 Brina Rijavec, tudi domačinka, pa je avtorica dela z naslovom Ljudem pokazal cvet. Z uporabo stirografije, tehnike visokega tribarvnega tiska, je s simbolom rožice nakazala upanje na čisti svet. Mentorica obema dijakinjama je profesorica Damjana Plešnar.

 

Fotografski natečaj

Prispelo je 72 del. Strokovno komisijo so sestavljali: fotografa Jasmina Putnik in Alen Milavec ter profesorica Urška Kompara Žvokelj s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina. Odločili so se, da nagradijo: Nejo Ganziti, Mašo Ramšak in Ajdo Levac.

Tretjo nagrado prejme Ajda Levac, dijakinja Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran za fotografijo Raj na Zemlji, ki je nastala pod mentorstvom prof. Liljane Bojanič. Gre za dokumentarno fotografijo, ki opozarja na neskladnost med stvarnostjo kopičenja odpadkov in željo po rajskem svetu, ki jo avtorica izrazi v naslovu. Poziva nas, da smo nosilci sprememb za lepšo prihodnost.

Sledeči nagradi prihajata iz Gimnazije Slovenske Konjice. Drugo prejme Maša Ramšak za fotografijo Okno v svet.  Pogled skozi okno in igra svetlobe predstavljata upanje in tolažbo ter vsaj nekoliko omilita občutke zatohle temačnosti, ki se porajajo ob človekovi ujetosti v kletko urbanosti.

Prejemnica prve nagrade je Neja Ganziti s fotografijo Tukaj sem, kjer je lepo. Gre za fotografijo stola sredi neokrnjene narave, ki simbolično opozarja na slehernikovo odvisnost od naravnih danosti. Mentorica obema dijakinjama je profesorica Doroteja Rušnik Stramšak.

Dostopnost