Skoči na glavno vsebino

Srednja šola Veno Pilon v tekočem šolskem letu sodeluje v programu Erasmus+ Social Soccer Open Challenge. Program je zavezan idejam socialnega vključevanja in trajnostnega razvoja, svoje cilje pa udejanja s pomočjo nogometne igre.

Program je zasnovalo neprofitno amatersko nogometno društvo CalcioSocialle, v revni soseski Corviale v Rimu (ITA), z namenom vključevanja in izobraževanja marginalnih skupin v lokalno skupnost. CalcioSociale uporablja pedagoško metodo, ki temelji na novi interpretaciji nogometnih pravil, za svoj inovativen pristop pa je leta 2014 društvo prejelo tudi nagrado za “najboljšo italijansko dejavnost v kategoriji šport in socialna vključenost”. Cilj programa je udeležencem omogočiti pridobitev socialnih veščin in orodij, s pomočjo katerih lahko svoje spretnosti in iznajdljivost uporabijo za tvorbo in delovanje boljše družbe, ter s tem postanejo resnični ustvarjalci sprememb. V društvu verjamejo v celostni razvoj vsakega posameznika, pri čemer je dobro počutje rezultat niza posegov v družbo, ki vključujejo psihološko, materialno, odnosno in socialno razsežnost. Njihova ideja je “spremeniti nogometna igrišča v poligon za življenjske treninge”. To počnejo z nogometom, najvplivnejšim družbenim pojavom, ki ima moč nagovoriti milijone ljudi po vsem svetu in obenem s športom, v katerem lahko sodeluje vsak.

Srednja šola Veno Pilon v programu sodeluje v okviru svoje že dalj časa trajajoče zavezanosti trajnostnemu razvoju. Kot partnerska šola je k sodelovanju v programu povabila tudi zunanje partnerje, s katerimi je želela popestriti nabor sodelujočih, ter se s tem še bolj približati ideji socialne vključenosti in trajnostnega razvoja. V projekt so se tako vključile OŠ Šturje, OŠ Danila Lokarja, Waldorfska šola na Primorskem, VDC Ajdovščina in Strokovni center Planina.

Tekmovanje po prilagojenih nogometnih pravilih poteka na UT ŠC Police v Ajdovščini, sodelujoči pa se med sabo merijo v 6 ekipah po 10 igralcev. Vsaka ekipa na srečanju sodeluje tudi v dejavnostih ob igrišču, ki se dotikajo socialne problematike in sledijo idejam trajnostnega razvoja. Tekmovalci v obeh kategorijah zbirajo točke, ki bodo ob koncu projekta, v drugi polovici oktobra, odločile o zmagovalni ekipi tekmovanja. Veselimo se že prihodnih srečanj!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostopnost