Osem dijakov obeh programov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina se je v torek, 11. 1. 2022, odpravilo na Planino pri Ajdovščini z namenom, da fotografiramo peko kruha. Profesorici Melita Lemut Bajec in Urška Kompara Žvokelj sta nas povabili k izzivu, da v fotografski objektiv ujamemo osem izjemnih, drugačnih, izvirnih fotografij. Z njimi se želimo predstaviti na razstavnem prostoru pri ajdovskem gradu, ki ga upravlja Občina Ajdovščina. Z aktivnostjo nadaljujemo projekt Dediščina v akciji, ki vse od leta 2019 povezuje dijake Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina z raziskovalci Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU.

Medse so nas prijazno sprejele članice Društva gospodinj in dramske skupine Planina pri Ajdovščini. Gospa Vilma in njen mož Dušan sta nam za nekaj uric odstopila svoj dom. Vstopili smo v prostor, ki je že takoj na začetku obetal pozitivno in sproščeno vzdušje. Gospa se je pred našimi očmi lotila peke kruha, mi, dijaki, pa smo začeli s fotografiranjem. Pri tem nas je usmerjala profesionalna fotografinja, nekdanja pilonovka, Tina Velikonja. Pomagala nam je z nasveti predvsem z vidika postavitve objektov ter iskanja ustrezne svetlobe. V svoje objektive smo želeli ujeti prav vsak korak pri peki kruha, od sestavin, postopka, do končnega izdelka. Gospem, ki so pekle kruh, se je v očeh videlo, da to res rade in z ljubeznijo počnejo.

Mislim, da mi je kakšna fotografija res dobro uspela in bom mogoče v prihodnosti še ponosna nanjo. Že dolgo namreč razmišljam, da bi se podala na fotografsko pot. Prav s sodelovanjem na tem projektu sem morda korak bližje svojim sanjam. Bilo mi je res lepo, pa tudi slastno, ko so nam postregli z domačim kruhom, marmelado in čajem. Kristina Marc, 3. č

Dogodek je bil super izveden. Najprej sem se moral naučiti konkretneje uporabljati fotoaparat, tu sta mi v pomoč vedno priskočili fotografinja ali profesorica. Naredil sem mnogo fotografij, žal mi je le, da nisem dovolj izkoristil kamnite stene v prostoru, saj bi tam lahko nastale res dobre fotografije. Nejc Franko, 1. d

Vsak izmed nas je iskal izvirno, edinstveno fotografijo, ki bo zapisala trenutek v večnost. Sama sem želela s fotografijami izraziti pomen ohranjanja tradicije in veselje do dela. Bistveno se mi je zdelo, da se ne zadovoljim s prvo fotografijo, ampak vedno znova poizkušam ujeti nekaj novega, drugačnega. Uporabljati smo morali domišljijo, bogatejši pa smo tudi za vrečo novega znanja in spretnosti. Lia Bajec, 2. d

Najprej sem se soočala z nekaj težavami, saj sem to prvič počela bolj profesionalno. Sem pa z navodili profesorice postajala vse bolj samozavestna in kmalu vedela, kaj in kako želim posneti. Pridobila sem veliko znanja in uporabnih trikov. Veseli me, da sem bila del te ekipe in tega dogodka. Žana Hladnik, 1. a

Fotografiranje je zame način sprostitve, ki mu zraven pripišem še kanček ustvarjalnosti in zabave. Hvaležna sem, da mi je bila ponujena priložnost za sodelovanje v projektu. Ne le da sem se naučila uporabljati fotoaparat, izvedela sem tudi veliko zanimivih stvari o peki kruha. Z nasveti, ki smo jih prejele od gospodinj, bo tudi kruh, ki ga bomo mi pekli, zagotovo boljši. Larisa Koren, 2. b

Menim, da je bila izkušnja zelo lepa, četudi nekoliko naporna. Toda veliko sem izvedela o fotografiranju, postavitvi luči in predmetov. Presenetilo me je, kako gostoljubni in prilagodljivi so bili gostitelji do nas. Všeč mi je bilo, da so k pripravi kruha povabili tudi vnukinji, saj je bilo res lepo videti vez med različnimi generacijami. Naja Vrčon, 1. a

Dobila sem občutek, kot da sem na profesionalnem fotoshootingu. Z nekoliko truda, domišljije in potrpljenja nam je uspelo priti do prav imenitnih fotografij. Cenim predvsem to, da nas je profesionalna fotografinja spodbujala, tudi takrat ko naši izdelki niso bili vrhunski. Prav zaradi tako dragocenih spodbud mi bo dogodek ostal v spominu. Ne smem pozabiti omeniti tudi okusnega kruha, s katerim smo zaključili dan. Loti Strle, 1. d

Kot pred vsakim novim izzivom se je tudi tokrat v meni bil boj različnih občutkov. Prvi so me zaustavljali, me prežemali s strahom pred nepoznanim, drugi pa so me navdajali z veseljem in pričakovanjem novega, zanimivega, drugačnega in posebnega. Prevladali so drugi, kar me zdaj gotovo veseli, prav tako kot sem vesela tega, da sem bila izbrana za fotografiranje. Ustvarjalni prostor je nudil domačnost, ekipa je bila motivirana. S svojo pozitivno energijo, umirjenostjo in sproščenostjo se je kar sama ustvarjala še ena zgodba o kruhu. Jona Stibilj, 1. a

Foto: TIna Velikonja, nekdanja pilonovka

 

 

Share on FacebookShare on Google+