Skoči na glavno vsebino

Danes praznujemo svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

23. aprila goduje sveti Jurij, zaščitnik viničarjev, viteških redov, tabornikov, kmetov, rudarjev, lončarjev, sodarjev, ujetnikov, popotnikov in konjenikov. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice in dan knjige. Ta dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Praznik pa je tesno povezan tudi s književnostjo, saj sta na ta dan leta 1616 umrla književnika Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Unesco je leta 1995 v počastitev vseh književnikov razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Dan knjige je posvečen promociji branja in opominjanju, kako pomembno je branje za človekov razvoj. Albert Einstein je rekel: »Če želite, da bi bili vaši otroci inteligentni, jim berite pravljice. Če želite, da bi bili še bolj inteligentni, jim berite še več pravljic.«

Tudi v teh čudnih časih smo se Slovenci pridružili praznovanju dneva knjige, ki je premaknjeno v virtualne svetove, stavi pa na konkretno izkušnjo branja. Praznovanje se začne danes, s prireditvijo Noč knjige, in bo podaljšano v mesec maj, ko se bodo odvili tudi 25. Slovenski dnevi knjige. Več o projektu Noč knjige si lahko preberete na njihovi spletni strani. kjer najdete tudi spored dogodkov. Pri nas Noč knjige poteka sedmo leto zapored, letos pod geslom Edinost, sreča, sprava, saj praznujemo to leto tudi 220-letnico rojstva Franceta Prešerna. Nosilca projekta sta Društvo Festival Sanje in založba Sanje. Projekt je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija in povezuje številne in raznolike lokalne prireditelje, ki samoiniciativno načrtujejo in izvajajo kulturne vsebine, pojasnjujejo organizatorji projekta.

Na naši šoli smo prepričani, da so dijaki danes še bolj kot sicer primorani prepoznavati pomen zapisanega, bodisi umetnostnega bodisi neumetnostnega besedila. Naša skrb in in želja sta, da poskušamo s konkretnimi usmeritvami, kako brati, čim bolj ublažiti manjko neposrednega stika, ki je v razredu pripomogel k bralnemu razumevanju. zato bomo v okviru projekta OBJEM pripravili nabor dejavnosti, ki jih bomo izvedli v prvem tednu maja. Seznam bomo objavili v naslednjih dneh, ko vas bomo tudi povabili k sodelovanju.

Generalna direktorica UNESCA Audrey Azoulay je v letošnji poslanici ob svetovnem dnevu knjige zapisala, da so »knjige okna v naša notranja življenja, obenem pa so tudi vrata, ki se odpirajo k spoštovanju in razumevanju drugih ljudi ne glede na vse razlike in meje.«

Vabimo vas, da si privoščite dobro knjigo.

Pripravila: Mateja Ceket Odar

Dostopnost