Skoči na glavno vsebino

Dijaki 3. letnika gimnazije na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, ki se kot drugi tuj jezik učimo nemščino, smo v decembru obiskali Berlin. V sredo, 4. decembra, smo se polni pričakovanj v zgodnjih jutranjih urah odpravili na letališče na Brnik, že čez nekaj ur pa smo se navdušeni vozili s podzemnim vlakom. Mislim, da smo si prav podzemno železnico ter javni promet nasploh vsi zapomnili kot novo, zabavno izkušnjo, polno zmede. Poleg uporabe razvejane mreže javnega prometa smo se naučili tudi raznoraznih novih nemških besed in izboljšali svoje znanje ter praktično uporabo tujega jezika.

Omembe vredna je seveda tudi zgodovina Berlina, skoncentrirana v 20. stoletju. Osebno sem zares začutila občutek sreče, ki smo jo deležni kot svobodni ljudje, ki nismo preganjani zaradi tega, kar smo. O tej vrednoti sem najbolj razmišljala, ko sem se sprehajala med deli spomenika, namenjenega žrtvam koncentracijskih taborišč, in ob branju krutih zapisov iz njihovih dnevnikov ter ob pogledu na ostanke berlinskega zidu.

Poleg zgodovine smo spoznali tudi delovanje nemške politike. Obiskali smo nemški parlament, z vrha katerega smo lahko uživali ob pogledu na celotno mesto, spoznali pa smo tudi slovenskega veleposlanika, gospoda Buta. Seznanil nas je z nalogami veleposlaništva in pomenom Nemčije za našo državo. Ogledali pa smo si tudi številne kulturne stavbe, kot je berlinska katedrala, in si z domačinom ogledali staro mesto Potsdam, polno raznih parkov, dvorov in palač. Osebno se me je dotaknila prijaznost ter odprtost Berlinčanov, ki so nas prav povsod toplo sprejeli. Celotna ekskurzija je name pustila večji vtis, kot sem pričakovala. Obisk milijonskega mesta je bila namreč zelo zabavna, a obenem poučna, nepozabna izkušnja.

Maša Korečič, 3. b

Dostopnost