Skoči na glavno vsebino

V torek, 29. januarja 2019 smo v Pilonovi galeriji odprli razstavo del 45 dijakinj in dijakov 1. letnika gimnazijske smeri SŠ Ajdovščina, nastalih skozi skupinsko in individualno ustvarjanje pod mentorstvom profesorice Damjane Plešnar ter kustosinje Tanje Cigoj.

Tematiko likovne delavnice, ki se je v letu 2018 odvrtela že petnajstič zapovrstjo, so tokrat začrtala dela samoukega slikarja Jožeta Tisnikarja, enega najbolj prepoznavnih slovenskih likovnih ustvarjalcev druge polovice dvajsetega stoletja. Njegova likovna zapuščina, ki se je strnila v osebno in humanistično sporočilo in ki je razgalila globoko in iskreno doživljanje minevanja v smrti, je nakazala tok našemu razmišljanju o človeški minljivosti. Obenem smo se, skozi stojišča in stališča, preko raznolikih pogledov (umetniških, znanstvenih, duhovnih, transcendentalnih ter čisto človeških) na mimobežnost vsega tuzemskega, izpraševali tudi o dojemanju časa in njegovega pretakanja, ki določa dolgost našega kratkega življenja.

Navdih svojim delom so dijaki črpali predvsem iz različnih primerov iz zgodovine upodabljajoče umetnosti. Zajemali so iz množice simbolov in atributov časa, smrti in minevanja v slikarskih in kiparskih upodobitvah v likovni umetnosti, s prostorsko instalacijo pa združili čas renesančne humanistične misli s sodobno znanostjo. Na ogled razstave Minevanje / Pretakanje, ki je za vse obiskovalce brezplačen, vas vabimo do nedelje, 3. februarja 2019.

Več v GALERIJI.

Vir: Spletna stran Pilonove galerije Ajdovščina, Foto: Primož Brecelj

Dostopnost