Skoči na glavno vsebino

Petek, 19.10. 2018, je bil za skupino dijakov Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina prav poseben dan. V okviru izmenjave z nizozemsko šolo Sint-Marteens College se je skupina 3 Slovenk in 5 Nizozemcev, katere izhodiščna tema so bile vrednote, odločila, da obiščemo Dom starejših občanov Ajdovščina. Skozi dejavnosti tistega dne so nas vodile naša profesorica angleščine Melita Lemut Bajec in fizioterapevtki Mojca Klavžar ter Tanja Kretič.

Dan se je začel v športnem duhu. Najprej smo se pridružili jutranji telovadbi, ki za starejše  predstavlja enega pomembnejših vsakodnevnih jutranjih ritualov. Za nas je to bila prav zabavna izkušnja, četudi smo izvedeli, da marsikateremu starejšemu že osnovno gibanje predstavlja napor. Obenem so nam seniorji dokazali, da je tudi v zrelih letih mogoče še marsikaj storiti. Priča smo bili tudi nenavadni vrsti aerobne vadbe, žoga bandu, pri katerih potrebujemo le kuhalnici, športno žogo, veliko dobre volje ter seveda poskočno slovensko glasbo. Kasneje smo se tudi sami preizkusili in poželi veliko odobravanja.

Po jutranjem delu smo se odpravili v jesensko obarvan gozd nad Colom, kjer smo se pridružili tradicionalnemu nabiranju maha za božične jaslice. Nizozemski dijaki česa takega še niso izkusili in so bili nad tem pozitivno presenečeni. S skupnimi močmi smo nabrali polne škatle mahu, ki ga bodo decembra stanovalci uporabili za božično dekoracijo.

Po prigrizku in toplem čaju smo se zadovoljni vrnili v dolino, z občutkom, da smo bili del nečesa večjega –  poleg širitve lastnih obzorij in dejstva, da smo se krepko obogatili, smo polepšali in osmislili dan tudi marsikateremu starejšemu občanu. Tovrstna sodelovanja so zelo koristna za obe generaciji in  zagotovo pomagajo k izgradnji lepšega in bolj obetavnega jutri, zato se podobnih dogodkov še nadejamo.

Sara Durn, Niki Rebek in Lara Bratina, 2. a

Dostopnost