Skoči na glavno vsebino

V petek, 12. oktobra, smo izvedli dan filmske vzgoje, ki jo finančno podpirata Zveza kulturnih društev Ajdovščina in Občina Ajdovščina. Poleg naših dijakov si je v Dvorani prve slovenske vlade različne filme ogledalo še 220 otrok iz vrtcev in kar 2500 učencev okoliških osnovnih šol. Res vse pohvale organizatorki projekta, ravnateljici Osnovne šole Dobravlje, gospe Mirjam Kalin.

Letos smo si v sodelovanju z organizatorji za ogled izbrali dva vrhunska filma slovenskega režiserja Roka Bička. Dijaki prvih in drugih letnikov so si ogledali njegov celovečerec Razredni sovražnik, dijaki tretjih in četrtih letnikov pa njegov najnovejši dokumentarec Družina. V njem je režiser deset let beležil življenje mladeniča Mateja, ki je odraščal v zelo neobičajni družini. Film je prejel glavno nagrado na Tednu kritike v Locarnu in vesno za najboljši celovečerec v Portorožu.

Film Družina je vsekakor film, ki po ogledu pusti veliko odprtih vprašanj in tematik za diskusijo. V ta namen smo v večnamenskem prostoru šole izpeljali prav poseben dogodek, na katerem sta se nam pridružila režiser Rok Biček in diplomirani psiholog Matic Munc. Na zanimiv in doživet način sta dijakom predstavila in razložila ozadje nastajanja izbranega filma. Odgovarjala sta na številna vprašanja dijakov, ki so bila predvsem povezana z odnosi med protagonisti in dogajanjem po koncu snemanja.

Koordinatorka filmske vzgoje: Urška Kompara, prof.

Nekateri trdno verjamemo, da je v tem družbenem trenutku zelo potrebno govoriti tudi o težkih temah. V ta namen je kombinacija filmske mojstrovine in iskrenega pogovora ena izmed bolj učinkovitih poti. Zato me še toliko bolj veseli, da lahko posežemo kar po odličnih domačih filmih, ki nam služijo za iztočnico. Družina Roka Bička je eden takšnih filmov in ker že nekaj časa krožimo po Sloveniji, vem, da je namen dosežen – pogovori so iskrivi, včasih kritični, vedno pa neposredni in v duhu tako nujnega humanizma. Naši mladi niso izgubljeni, so nosilci sprememb v prihodnosti, za katere upamo, da bodo prinesle več medosebnega razumevanja in manj sovraštva.

Matic Munc

Dostopnost