Skoči na glavno vsebino

Pri pouku angleškega jezika smo spoznavali različne šolske sisteme širom sveta. Tema je v razredu vzbudila veliko zanimanja. Zato smo bili zelo veseli in presenečeni, ko se nam je ponudila priložnost, da spoznamo korejski šolski sistem preko sodelovanja z učenci iz šole SNFL. Izmenjali smo si videe, kjer smo predstavili svoj šolski sistem, oni pa so nam povedali nekaj o svojem prostem času, stresu, s katerim se spopadajo, šolskih uniformah, prehrani in o svojih popoldanskih aktivnostih.

Ob gledanju posnetkov se nam je zazdelo, da korejski učenci veliko časa preživijo za zvezki in knjigami. Njihov šolski sistem temelji na tekmovanju med učenci, saj si vsak želi biti najboljši. Najvišjo oceno namreč dobi le učenec z najboljšim rezultatom v razredu. Presenetilo nas je tudi, da v obdobju vseh končnih izpitov spijo samo dve uri na dan ali celo nič.

Da bi Korejcem bolj približali Slovenijo, smo jim poslali tudi škatlo polno slovenskih slaščic in drugih slovenskih proizvodov kot tudi nekaj utrinkov iz naše kulturne in naravne dediščine. Tako se bodo mladi Korejci posladkali s  čokolado Gorenjka, Frutabelo, okusili Mlinotestovo pašto, z doma narejeno kuhalnico pomešali juho ter se nekaj novega naučili o slovenskem grbu, Triglavu in Lipicancih. V tem kratkem sodelovanju smo zelo uživali in se veliko naučili.

Tanaja Odar, Žiga Pavlica in Tjaša Lisjak, 2. b

Dostopnost