Skoči na glavno vsebino

Kdo bi si mislil, da se bodo na istem dogodku kdaj znašli narodni junak Ivan Cankar in stripovski super junaki. Prav to se je namreč zgodilo v četrtek, 10. maja 2018, na Zaključni prireditvi Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, kjer vsako leto nagradimo uspešne dijake. V čast Cankarjevemu rojstnemu dnevu in obenem stoletnici njegove smrti smo prireditev začeli v duhu umetnika, ki vztrajno nekaj ali nekoga išče in svojo mater obupano prosi za skodelico kave. Po scenariju, ki so ga napisale dijakinje Katja Cigoj, Gabriela Stanković in Veronika Kojić, pa se izkaže, da je na pomoč že sklical junake, tiste z nadnaravnimi močmi, ki mu bodo pomagali pri iskanju uspešnih pilonovcev. Slednje jim gre odlično od rok: iznajdljivi Spiderman najde dijake, ki so bili uspešni na natečajih; čudežna Wonderwoman poišče vse tiste, ki so bili aktivni v dijaškem domu; ponosni Captain America ulovi dosežke s področja tujih jezikov; hitri Flash zbere dijake, uspešne na področju športa; mogočni Batman poišče priznanja za naravoslovce; Cankar najde dijake, uspešne na področju materinščine; zapeljivi Superman pa na oder povabi dijake, ki so zaslužni za štiriletno sodelovanje pri dejavnostih in na šolskih dogodkih.

Vzporedno s pripravami na Zaključno prireditev je na šoli med februarjem in aprilom potekala tudi akcija “Junaki za en dan”, v okviru katere si je vsak razred prizadeval, da bi nekomu polepšal dan, podaril nasmeh, olajšal kakšno nalogo ali spregovoril o perečem problemu. Tako se na koncu prireditve na odru končno prikaže še Thor, ki je med svojim iskanjem prišel do zanimivega video posnetka in s tem uspešno zaključil misijo. Posnetek priča o tem, da je  na šoli veliko več junakov, kot smo si sprva mislili. Naši pilonovci namreč delijo srečo in veselje po šoli, na ajdovskih ulicah, v Domu starejših občanov, VDC-ju, po okoliških vrtcih, na Karitasu, v zavetišču za živali …

Na Cankarjevem obrazu se nariše nasmeh, ponosen je na dijake in njihove učitelje, predvsem pa opominja, da lahko z majhnimi dejanji skupaj spreminjamo svet. Thor in njegova druščina se strinjajo, da je junak lahko vsakdo izmed nas, četudi nimamo supermoči. Skupaj s plesalkami, pevci in instrumentalisti se zberejo na odru in v ritmu proslavijo (še eno) uspešno zaključeno misijo.

Organizatorke zaključne prireditve

Galerija fotografij in posnetkov:

 

 

Dejavnost se izvaja v okviru projekta Popestrimo šolo, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Dostopnost