Skoči na glavno vsebino

Med 24. in 27. novembrom je 11 dijakinj in dijakov raziskovalo Pariz in tako spoznavalo kulturo in deželo jezika, ki se ga v šoli učimo kot drugega jezika.

Četrtek, 24. 11. 2016

(Pre)zgodnje zbiranje na avtobusni postaji v Ajdovščini, vožnja do Benetk in rahlo turbolenten let v Pariz. Prva stvar, ki si jo ogledamo? Pokopališče Père-Lachaise, kjer sta pokopana glasbenika Jim Morrison in Édith Piaf, pisatelj Oscar Wilde … Popoldan smo se odpravili na vrh Montmartra in občudovali Pariz pred nami. Imeli smo priložnost videti tudi še edine pariške trte – žal brez degustacije. Pot smo nadaljevali do trga Rictus, kjer stoji ogromen zid, popisan z besedami ‘ljubim te’ v mnogih jezikih.  Ko je padla noč, smo se podali še v rdečo četrt in si ogledali najbolj znani kabaret Moulin Rouge. Spet, brez degustacije.

Julia in Matic

čet_pariz_2016

Petek, 25. 11. 2016

Okus Francije … rogljiček in bageta , ki sta nam napolnila baterije in že smo bili na poti. Najprej smo se z avtobusom odpravili do znamenitega muzeja Louvre, kjer smo imeli priložnost videti znano Mona Liso Leonarda Da Vincija. Nato smo se skozi park – Jardin des Tuileries in Champes-Elyees sprehodili do slavoloka zmage – Arc de Triumph, na katerega smo se tudi povzpeli. Sledil je ogled Ile de la cité s cvetličnim trgom in slavno katedralo Notre Dame. Ogledali smo si še Les Halles, Centre Georges Pompidou in Place des Vosges. Preostanek večera smo imeli prost. Dijaki tretjega letnika smo si ga obarvali nekoliko pustolovsko, saj smo se odpravili na ogled Eiffilovega stolpa v soju luči. Na vrhu smo videli Pariz v vsej njegovi nepozabni nočni lepoti, ki nam bo za vedno ostala v spominu.

Nikita in Nina

pariz_pet_2016

Sobota, 26. 11. 2016

V soboto se je naš “pariško” obarvani dan začel z odhodom na metro, ki nas je peljal do Musée d’Orsay. Vanj nismo vstopili, temveč nam ga je Matic le na kratko predstavil. Izpostavil je tudi zanimivejše podatke o metroju. Nato smo se sprehodili do Rodinovega muzeja, kjer smo si ogledali kipe tega znanega kiparja. Pogledali smo si še mogočno Napoleonovo grobnico in polni pričakovanj pohiteli na Eifflov stolp. Razgled je bil kljub množici turistov neprecenljiv. Skupinske fotografije z Eifflovim stolpom smo naredili izpred Chaillotove palače. Odpravili smo se še do latinske četrti, si ogledali Luksemburško palačo, Panteon in stavbo sorbonske univerze. Na avtobusu je tudi naš izkušeni vodič, profesor Trošt, podlegel izčrpanosti in zadremal. Večer smo imeli prost, kljub utrujenosti pa smo si ogledali še Eifflov stolp v lučkah (še četrti letniki) in si privoščili pravo francosko večerjo. Ja, tudi polže smo poskusili!

Ajda in  Petra

sob_pariz_2016

Nedelja, 27. 11. 2016

Pod vtisom vsega doživetega ni nihče razmišljal o pospravljanju prtljage še isti večer, zato nas je to opravilo čakalo zjutraj. Ko smo pospravili sobe in pozajtrkovali ter si nabrali moči za ogled zadnje načrtovane znamenitosti, smo se z metrojem odpravili do Katakomb. Tu nas je sprejela prijazna in nasmejana vodička, ki nas je popeljala po strmih stopnicah globoko pod površje Pariza (21 m). Pričakali so nas temačni hodniki in nekoliko grozljivo vzdušje – po podzemlju so nas vodile kosti, zložene ob zidove rovov. Prizor nas je pretresel, da smo ostali brez besed. Najbolj smo bili začudeni ob informaciji, da je neko podjetje za glavno nagrado natečaja podelilo možnost prenočitve v Katakombah v času praznika noči čarovnic. Po ogledu Katakomb smo imeli še ravno dovolj časa, da smo si vsak po svoje ogledali željene kotičke Pariza. Okoli 15. ure smo se skupaj odpravili na letališče in po prijetnem letu varno pristali v Benetkah. Za nami je neverjetno doživetje, polno čudovitih vtisov.

Nina in Valentina

ned_pariz_2016

Na koncu smo na hitro zbrali svoje vtise:

Naša pot se je začela s poletom iz Benetk v Pariz, ki je bil moj prvi polet, nad katerim sem bila navdušena. Čeprav je bila naša pot dolga in naporna, je bil obisk Pariz ena izmed tistih dogodivščin, ki se nam za vedno vtisnejo v spomin.    Š. S.

Jezikovna ekskurzija je bila nadgradnja pouka. Dijaki smo bili primorani k uporabi tujega jezika, prav tako pa smo se morali pokazati kot samostojni in suvereni  vodiči. Ta način dela je odličen, saj dijake dobro pripravlja na prihodnost in samostojnost.    A. L.

Izredno sem navdušena nad težko pričakovano jezikovno ekskurzijo v Pariz. Vsak izmed nas je postal pravi ‘turistični’ vodič, se poglobil v pariške skrivnosti in jih na različnih znamenitih točkah delil z ostalimi dijaki. Profesorja sta poskrbela tudi za zabavo in nam dala dovolj prostega časa, ki smo ga izkoristili za odkrivanje Pariza. Preizkusili smo se tudi v znanju francoščine. Zame je bila to najboljša ekskurzija do sedaj.    P. R.

Pariz je bil lep še posebej v soju luči. Pogled z Eifflovega stolpa ponoči mi bo za vedno ostal v spominu.    N. K.

Polži so okusni in Eifflov stolp je ponoči dosti lepši.     J. Š.

Lep podnevi, a najlepši ponoči.    N. Š.

pariz_2016

Celotna galerija se nahaja na tej povezavi.

Dostopnost