Skoči na glavno vsebino

Iskrene čestitke vsem maturantom Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, ki ste uspešno zaključili štiriletno šolanje na naši šoli ter opravili maturo. Na vaši življenjski poti vam želimo mnogo uspehov, predvsem pa pogumnega in pozitivnega spopadanja z izzivi. Še posebej smo ponosni na naše tri zlate maturante: Eriko Stranković na gimnazijskem programu ter Suzano Bitežnik in Mitja Ergaverja, ki sta z odliko zaključila program Predšolske vzgoje.

Ravnatelj Andrej Rutar

Erika, s 1. oktobrom se začenja nova pot. Kaj pričakuješ od študija in študentskih let? Kje se vidiš čez 10 let?

Upam, da si bom s študijem pridobila veliko novega znanja in veščin, ki mi bodo pomagale v prihodnosti. Vpisala sem se na interdisciplinarni program Računalništvo in matematika, kjer bom poslušala predavanja z dveh fakultet in se usmerjala v dve področji naenkrat. Najbolj se veselim izbirnih modulov v 3. letniku, ko se bomo bolj specializirali za speficična področja. Sama bom najverjetneje izbrala multimedijo, vendar me prav tako mika tudi umetna inteligenca. Upam, da se bom v naslednjih dveh letih znala odločiti. 🙂 Seveda se veselim tudi spoznavanja novih ljudi, udeleževanja študentskih žurov in samostojnega življenja v Ljubljani, saj si bom s tem popestrila študentsko izkušnjo.

Suzana, kaj te je v štirih letih bivanja na šoli najbolj zaznamovalo ter se ti najbolj vtisnilo v spomin?

V spominu iz srednje šole mi bo ostalo veliko stvari – od samega prvega šolskega dne (ko smo kot prestrašeni fazani vstopili v svet srednješolcev); vse ekskurzije, ki sem se jih udeležila; vse igrice in predstave, ki smo jih pripravili s pomočjo profesorjev, praktična usposabljanja – tako v Sloveniji kot v tujini; vsi delavci šole, ki so skrbeli za prijetno vzdušje; ravnatelj (s katerim smo se brez težav razumeli in mirno pogovorili, če smo imeli kdaj kakršne koli težave, ter skupno našli rešitev) in profesorji s katerimi smo se razumeli, pa tudi tisti, s katerimi smo si kdaj pa kdaj skočili v lase; nepozaben maturantski izlet in maturantski ples; predaja ključa in dude; in še in še bi lahko naštevala. Nazadnje pa moram povedati, da vsekakor ne bom pozabila naše druge mame skozi ta štiri leta – gospe Damjane Plešnar, ki nas je prenašala, nad nami nikdar obupala in nas spodbujala iz dneva v dan, da smo na koncu le prišli do cilja.

Suzana in Erika, kaj bi želeli sporočiti generacijam, ki prihajajo?

Suzana : Učite se (brez tega ne gre :D), predvsem pa uživajte na 4-letnem »potovanju« na Srednji Šoli Veno Pilon.

Erika: Pred vami je še celo življenje, zato se potrudite, da si ga boste naredili lepega. Pridno se učite, trudite se, da dosežete boljši rezultat kot prej, gradite svojo zakladnico znanja in predvsem ne prenašajte stvari na jutri. Kaj kmalu si boste za to zelo hvaležni. Če pa vam morda kaj spodleti, se poberite in poskusite znova. Ne pustite si, da vam neuspehi pridejo do živega, saj vam bo pri 70-ih letih, pa tudi že po končani maturi, malo mar za tisti test, ki ste ga slabo pisali, veseli pa boste, če se boste naslednjič še bolj potrudili in uspešno končali vse, kar si zadate.

 

Mitja in Erika, v štirih letih so vajino življenje nemalokrat krojili tudi profesorji. Kaj bi jim rada sporočila?

Mitja: Naj ostanejo taki, kot so, prijazni, pozorni in pripravljeni pomagati.

 Erika: Profesorji, hvala za vse preneseno znanje, ves vložen trud in stalno vzpodbudo k izboljševanju na vseh področjih. Hvala, ker ste nas prenašali, ko smo raje klepetali kot poslušali, ker se niste preveč jezili, ko smo storili napako in raje pomagali, da je ne bi več ponovili, ker ste nam povedali marsikatero zanimivo zgodbo, iz katere smo se veliko naučili, ker ste se štiri leta trudili za nas. Z vašo pomočjo je tudi generacija ’97 premagala pošastno maturo in se podala novim uspehom naproti.

Mitja, zagotovo se strinjaš, da je znanje vrednota. Kako resničen je ta rek v sodobni družbi?

V sodobni družbi je ta rek po mojem mnenju vse manj resničen. Na mesto znanja družba postavlja denar, ki je v igri povsod, kamor se obrnemo.  Žal je tako, pa ne bi smelo biti.

Foto: Alenka Tratnik, Primorske novice (vir: http://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2016092611293912/)

Dostopnost