Skoči na glavno vsebino

Dijaki 2. letnika gimnazijskega programa in posamezniki iz drugih razredov smo se v prvem tednu oktobra udeležili izmenjave z dijaki z Nizozemske. V nedeljo, 2. 10. 2022, smo jih pričakali pred Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina, kjer smo imeli uvodno predstavitev. V naslednjih dneh smo prisluhnili predavanjem različnih podjetij ter izvajali projektna dela na temo trajnostnega razvoja. Svojim prijateljem iz tujine smo pokazali naše glavno mesto, Ljubljano, v prostem času pa ponosno razkazovali lokalne zanimivosti. Ob koncu izmenjave smo vsebinsko poln teden povzeli na uradni predstavitvi.
Za nami je čudovita izkušnja, ki nas je obogatila z novim znanjem in prijateljstvi. Gre za pomemben vsakoletni projekt, ki bogati ustaljene učne prakse in je nujen element prenosa teoretičnih znanj v prakso. V ospredju sta gotovo sporazumevanje v tujem jeziku in spoznanje ter vrednotenje raznolikosti med različnimi kulturami. Krovna tema letošnje izmenjave je bil trajnostni razvoj, ki smo ga ozaveščali s predstavitvami in raznovrstnimi delavnicami na to temo. Pridobljeno znanje nam bo v pomoč tako pri šolskem delu kot pri vsakodnevnem delovanju doma in v družbi. Z delavnicami na temo trajnostnega razvoja smo se naučili poskrbeti za življenje, naravo in dobro počutje. Trudimo se biti ekološko usmerjeni, ločujemo odpadke, varčujemo z energijo, zavedamo se posledic podnebnih  sprememb in pridobljeno znanje delimo z drugimi.
Želimo si, da tovrstno izkustveno učenje ne bi bilo edino v času našega srednješolskega izobraževanja. Zato komaj čakamo, da bomo imeli tudi mi priložnost spoznati Nizozemsko in spet videti svoje prijatelje.

Jona Stibilj in Žana Hladnik iz 2. a, Erin Pregelj in Lia Bajec iz 3. d

Dostopnost