Skoči na glavno vsebino

V Pilonovi galeriji Ajdovščina je potekalo odprtje razstave likovnih del dijakinj in dijakov 1. a Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, nastalih skozi skupinsko in individualno ustvarjanje pod mentorstvom profesorice Damjane Plešnar ter kustosinje Tanje Cigoj.

Tematiko likovne delavnice, ki se je v lanskem letu odvrtela že sedemnajstič zapovrstjo, so tokrat začrtala grafična dela enega vodilnih slovenskih ekspresionistov – Vena Pilona. Dela 29 dijakinj in dijakov so nastala med delavnico, katere idejno zasnovo je dala razstava Veno Pilon. Grafika (Pilonova galerija, 1. oktober–21. november 2021). Dijaki so ustvarjali v duhu ekspresionizma v izbrani grafični tehniki, stirografiji, posamezne zgodbe za deli pa so prenesli tudi v besedo – svoje zapise bodo predstavili na odprtju.

Skozi ustvarjanje so poskušali razkriti lastna občutenja časa ter z razumevanjem raznoterosti in raznolikosti resnic razplesti rdečo nit zgodbe, ki jo zapisujejo vsakdan, doživljanja sveta ter njegovih pojavnosti in odzivi nanjo. Žal je ta daleč od idealnega in odvijanje zank vsakdanjih zapletov, prepletov in pripletov postaja občasno komajda znosno, malone neznosno. Svet, v katerem preživljajo svojo zgodnjo mladost tokratni razstavljavci, je bil namreč še pred nekaj leti nepredstavljiv. Strahu in njegovima tesnima sledilkama tesnobi in ranljivosti, ki ju je čas izpostavil in ki sta slehernika ogrnili v mrazeč plašč, sta sledila še izrazitejši individualizem in nezaupanje v sočloveka. Ta trenutek zato brezpogojno potrebujemo umetnost, ki zmore zgladiti zrak rezajoče robove dogajanja ter pripomoči k temu, da v nas ponovno vstane človeškost. V umetnosti so namreč dovoljene različice stvarnosti, zaželena drugačnost razmišljanja in iskrenost izraza dobrodošla. Morda je torej zdaj čas, da strahove zamenjamo za (večje) razumevanje, morebiti je zdaj čas za prevrednotenje vrednot, za kar si je pred več kot stoletjem prizadeval tudi ekspresionizem.

Vir besedila: Pilonova galerija (povezava: https://venopilon.com/sl/odsevi-nekega-%C4%8Dasa-1)
ZGIBANKA in PLAKAT razstave.
Dostopnost