Skoči na glavno vsebino

V Hiši mladih se je v sredo, 5. februarja 2020, odvil dogodek, ki smo ga naslovili Na pomoč, ne znamo skuhati mineštre! Šlo je za druženje generacij, ki smo ga organizirali združeni mladi iz Ajdovščine in okolice. Na naši šoli že drugo leto delujemo v okviru programa Popestrimo šolo na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, pridružili pa smo se mednarodnemu projektu Start the Change pod okriljem Amnesty International Slovenije. Posvečamo se temam trajnostnega razvoja, ki zajemajo tako skrb za okolje kot ravnanje v dobrobit družbe. Letos smo skupino razširili, tako da smo dogodek organizirali skupaj z mladimi iz programa PUM-O in z učenci Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina.

 

Naš namen je bil, da med seboj združimo različne generacije – od mladih, malo manj mladih pa vse do tistih najstarejših med nami. Prepričani smo namreč, da ima vsaka generacija določena znanja, ki jih druge generacije nimajo. Osrednja ideja dogodka je bila, da si podelimo trenutke, izkušnje in znanja.

 

Program smo začeli s kvizom Kahoot, kjer smo se v skupinah pomerili z uporabo pametnih telefonov. Preverili smo znanje, ki ga o trajnostnem razvoju že imamo. Ugotovili smo, da ima vsak malo drugačen pogled na to, kaj trajnostni razvoj pomeni, pa vendar obstajajo dejstva, ki pričajo o situaciji v Sloveniji. Ker se je večina udeležencev prvič srečala s kvizom na mobilnih telefonih, je bilo tekmovanje še toliko bolj zabavno.


Po kvizu je del udeležencev, ekipa mladih in starostnikov, odšel v kuhinjo, kjer so se posvetili pripravi mineštre. Zakaj mineštra? Ker je to jed, ki jo lahko z lahkoto pripravimo iz sestavin, ki zrasejo na domačem vrtu ali njivi. Posledično ima zelo nizke obremenitve za okolje in je v sledi trajnostnega razvoja.

Medtem ko je del udeležencev kuhal mineštro, je v osrednjem prostoru potekal program: Jan in Filip sta nam zaigrala na kahon, potem pa so se tudi gostje sami lahko preizkusili v ustvarjanju ritma. Sledila je literarna točka z gospo Vlasto iz društva Norma 7. Gospod Dominik je z nami delil zgodbo o svojem glasbenem ustvarjanju v mladosti, potem pa smo si izmenjali nasvete, ki bi jih radi podelili drugim generacijam. Spontano je nastala celo ekipa mladih in starih, ki se je pomerila v namiznem nogometu.

 

Ko je bila mineštra skuhana (pravzaprav sta nastali kar dve), smo se pogostili, sledila pa je tudi torta.


Več fotografij z dogodka si lahko ogledate tukaj: https://venopilon-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/stasab2_ss-venopilon_si/Ehf64_Wi4hhAp1wAZLITlfQBxi6-ekm8HUYAidIPDSys7A?e=l3SaA6

Ekipa Start the Change

Dostopnost