Skoči na glavno vsebino

V soboto, 11. 1. 2020, se je na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, odvijalo državno tekmovanje v znanju astronomije. V Ajdovščini že sedmo leto zapored (poleg Ljubljane in Maribora) poskrbimo za organizacijo in logistično podporo tekmovanja, kjer se zberejo najboljši tekmovalci iz osnovnih in srednjih šol zahodnega dela države.

Letos se je na tekmovanje v Ajdovščini uvrstilo 18 najboljših tekmovalcev iz naslednjih osnovnih in srednjih šol: OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ Idrija, OŠ Koper, OŠ Dobravlje, OŠ Elvire Vatovec Prade, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, OŠ Miroslava Vilharja Postojna, OŠ Dekani, OŠ Prestranek, OŠ Idrija, OŠ Draga Bajca Vipava, Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper, ŠC S. Kosovela Sežana, ŠC Nova Gorica.

Najboljši na državnem tekmovanju, bodo povabljeni na priprave za svetovno astronomsko olimpijado, ki bo letos v mesecu septembru v Kolumbiji. Olimpijada pomeni srečanje in tekmovanje astronomov iz celotnega sveta. Preskušnje zahtevajo tako teoretično kot praktično znanje astronomije. V preteklosti smo na tem prestižnem tekmovanju že imeli predstavnika iz zahodnega dela države (Jernej Černigoj iz Ajdovščine).

Na dan tekmovanja je Andrej Guštin, tajnik Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, podelil nagrado Astronomskemu društvu Nanos, ki je uspešno opravilo izziv revije Spika: Posnemi svetlobno krivuljo zvezde Irene in eksoplaneta Iztoka. Omenjeni zvezdi in planetu je imeni podelila prav Slovenija, v okviru natečaja Mednarodne astronomske zveze (IAU). Skupini astronomov Astronomskega društva nanos, ki jo je koordiniral Sašo Žigon iz OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, je uspelo opraviti izziv s pomočjo odličnih lastnosti razpoložljive astronomske opreme in močne volje. Za nagrado so prejeli astronomsko literaturo in letno naročnino na revijo Spika.

 

Andrej Rutar

Dostopnost