Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 28. 11., je na šoli potekal Projektni dan, ki smo ga naslovili IzUMi za trajnost. Vsak razred se je ukvarjal s svojo temo, ki se je na posreden ali neposreden način dotikala izumov, inovacij in trajnostnosti.

Tema našega razreda je bila pomembnost tradicije in običajev v kontekstu trajnostnosti, na katere v našem sodobnem z elektronskimi napravami preplavljenem svetu velikokrat pozabljamo. Osredotočili smo se na pomen čebel ter vlogo najpomembnejšega slovenskega čebelarja Antona Janše za razvoj čebelarstva v Sloveniji in Evropi. Antonovo življenje ter njegovo povezavo s čebelami smo predstavili s poslikavo panjskih končnic. Vsak dijak je na deščico naslikal izsek iz življenja Antona Janše ali nekaj v povezavi s čebelami in njihovim pomenom za obstoj življenja na Zemlji. Naše izdelke smo najprej razstavili na šoli, pozneje pa jih bodo lahko občudovali tudi obiskovalci Lavričeve knjižnice v Ajdovščini.

Poleg panjskih končnic smo zapisali tudi pravljico v angleškem jeziku, ki na igriv in zanimiv način opisuje odraščanje dečka Antona in njegovo ljubezen do čebel. Ima pa tudi poučno noto, saj bralca osvešča o nalogah, ki jih čebele opravljajo in so ključne za obstoj človeštva. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju smo preživeli zanimiv dopoldan, ki nam bo ostal v spominu tudi zato, ker smo na neobičajen način povezali preteklost s sedanjostjo in se tudi sami preizkusili v inovaciji.

Taša Ličen in Tanaja Odar, 3. b

Dostopnost