Skoči na glavno vsebino

Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina je v šolskem letu 2018/2019 dajalo poseben poudarek praznovanje 20. obletnice uvedbe programa Predšolska vzgoja. Ta jubilej smo obeležili z različnimi dogodki in prireditvami, s katerimi smo utrjevali medsebojno povezanost med dijaki in profesorji, med otroki v vrtcu in njihovimi vzgojitelji, med nekdanjimi dijaki in širšim okoljem.

Jubilejno leto smo pričeli prve dni oktobra, ko smo v Tednu otroka pripravili otroško kulturno tržnico s predstavo Repa velikanka in različnimi delavnicami. Dogodek je sovpadal tudi s slovesnim odprtjem prenovljenega šolskega okoliša. Med letom so dijaki s svojimi mentorji pripravili likovne, glasbene, športne, matematične, literarne in druge delavnice ter poleg že tradicionalnih novoletnih igric, s katerimi so gostovali po vrtcih širom Primorske, izvedli še tri predstave v prostorih šole. Posebej odmevna prireditev, ki se jo je v dveh dneh udeležilo več kot 500 otrok, pa je bila Pravljična dežela, ki so jo konec maja pripravili tretješolci in v njej odigrali kratke prizore iz različnih otroških pravljic. Dogodek sta materialno podprli tudi podjetji Mlinotest in pekarna Brumat.

S slovesno prireditvijo in druženjem generacij, ki sta se odvijala v soboto, 15. 6. 2019, v veliki dvorani športnega centra Police, smo praznovanje uradno zaključili. Dogodek, ki ga je podprla občina Ajdovščina, je združil okrog 300 udeležencev iz vrst nekdanjih dijakov, zaposlenih, povabljenih gostov in nastopajočih. Program, ki ga je povezovala ­­­­nekdanja dijakinja, Tina Velikonja, sta poleg sedanjega ravnatelja, Andreja Rutarja, s svojim nagovorom obogatila še župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin, ter direktorica direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Elvira Šušmelj. Slednja je v svojem govoru poudarila, da smo šola, ki poleg rednega dela stalno skrbi za strokovno nadgrajevanje in se loteva najrazličnejših projektov ter jih tudi uspešno in kvalitetno izpelje. Župan Tadej Beočanin je izpostavil pomen programa Predšolska vzgoja v domačem okolju in kakovostnega izobraževanja kadra. Posebno zahvalo smo izrekli nekdanjima ravnateljema, Dragu Bratini za prizadevanja in uvedbo programa ter Alojzu Likarju za ohranjanje in posodabljanje le-tega.

Kulturni del programa so z recitalom in glasbenimi točkami obogatili sedanji dijaki obeh programov s svojimi mentoricami, svoj delež pa so prispevali tudi nekdanji dijaki. Iris Batista nas je navdušila s plesom ob drogu, Marko Jenko pa presenetil s prodornim tenorjem. Svoje sta k vzdušju na prireditvi prispevali še dve glasbeni skupini, pri katerih sodelujejo tudi naši sedanji in bivši dijaki, in sicer Ženska vokalna skupina Plejade ter Glasbeno društvo Tamburjaši.

Večer smo nadaljevali z družabnim srečanjem oz. plesom generacij, ki se je uradno zaključil s slavnostno torto opolnoči, plesalce pa na plesišču zadržal tja do 2.30. Zaznamovalo ga je veselo vzdušje ob obujanju lepih spominov na srednješolska leta, zaposlenim pa utrdilo prepričanje, da vse lepe stvari ostanejo zapisane v srcih.

Vlasta Lokar Lavrenčič, prof.

Več fotografij najdete v galeriji.

Dostopnost