Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 13. junija 2019, je druge letnike programa gimnazije obiskala Urška Jelerčič; Slovenka, ki živi v Izraelu. Spregovorila je o svojih življenjskih izkušnjah in o tem, kako jo je pot vodila v Izrael. Videti je bilo, da se o tem rada razgovori, saj je predavala zelo motivirano in zagnano. Ni se bala dotakniti perečih se tem, tudi političnega odnosa med Izraelom in Palestino. Videti je bilo, da ji ni nerodno odgovoriti na kakršnokoli vprašanje, kar je za večino Slovencev zelo neobičajno.

Izvedeli smo, da je Tel Aviv mesto številnih kultur in kjer lahko najdemo najrazličnejše, tudi zelo nasprotujoče si, dogodke, na primer Zombi shod in karneval Purim, podoben našemu pustu. Presenetilo nas je tudi spoznanje, da je Tel Aviv zelo odprto mesto, kjer je drugačnost sprejeta in so predsodki obstranski. Izraelska prestolnica je obenem eno dražjih mest, saj lahko najemnina za stanovanje znaša tudi okoli 3000€ na mesec. Še ena edinstvena lastnost Izraela je tudi ta, da morajo obvezni vojaški rok služiti tako dekleta kot fantje. Tako po mestih srečamo mlade vojake in vojakinje v civilu, ki s seboj nosijo velike puške. Za nas bi bilo to nekaj strašljivega in povsem nesprejemljivega, njim pa je  to vsakdanji prizor.

Izkušnje in napotki, ki nam jih je predala Urška, so še kako koristni, pa najsi bodo to praktične informacije o aplikacijah za iskanje prenočišča ali globoki življenjski nauki o tem, koliko lepega lahko zamudiš, če izpustiš ter zavrneš priložnosti, ki ti prekrižajo pot.

Maruša Blaško, 2. a

Dostopnost