Skoči na glavno vsebino

V sredo, 21. novembra 2018 smo se dijaki 4.a in 4.b razreda naše šole odpravili na obisk Evropskega parlamenta v Bruslju. Na pot smo odšli tik po končanem pouku. Nekoliko napeti, a navdušeni smo se odpravili na letališče v italijanskem Trevisu, od koder smo poleteli do evropske prestolnice. Osrednji del naše ekskurzije se je odvil v četrtek, ko smo obiskali Evropski parlament. Krajši predstavitvi Evropske unije in njenega pomena je sledilo srečanje s Patricijo Šulin, slovensko poslanko v Evropskem parlamentu. Gospa Šulin je bila tudi razlog, da smo se v Bruselj odpravili, saj nas je tja povabila in sofinancirala naš obisk. V sproščenem pogovoru nam je iz prve roke predstavila svoje delo v tej vplivni instituciji, nas popeljala po njenih prostorih in predstavila možnosti, ki jih mladim ponuja Evropska unija. Za finančno podporo in čas, ki si ga je vzela za nas, se ji iskreno zahvaljujemo.

Dijaki smo se na obisk parlamenta pripravili že v okviru projektnega dne »Spremembe za mir«, ki smo ga na šoli izvedli 14. novembra 2018. Spoznavali smo institucije Evropske unije in njen vpliv na naše življenje. Odkrivali smo pomembnost odločitev, ki so sprejete v Evropskem parlamentu in videli, da nekatere, kot so npr. Erasmus+ in projekt Priložnosti EU, pravzaprav že zelo dobro poznamo.

Poleg parlamenta smo si imeli priložnost ogledati tudi glavne znamenitosti belgijske prestolnice. Največ naše pozornosti je pritegnil kipec Manneken Pis in pivnica Delirium, seveda pa nismo pozabili poskusiti slavnih belgijskih vafljev. V petek smo se odpravili v bližnji srednjeveški mesti Brugge in Gent. Najprej smo se ustavili v Bruggu, obiskali tamkajšnjo pivovarno De Halve Maan in poskusili njihovo pivo. Nato smo se sprehodili po očarljivem mestu in se odpravili v Gent. Tam smo večino časa namenili ogledu mesta in uživali v nakupovanju. Sobotno jutro smo imeli prosto, popoldne pa namenili vrnitvi domov.

Ekskurzija v Bruselj je bila čudovita izkušnja, ki nam bo zagotovo ostala v spominu. Imeli smo edinstveno priložnost spoznati najpomembnejšo institucijo Evropske unije in si ogledati tri čudovita mesta, kar pa je ekskurzijo naredilo čarobno, so seveda spomini, ki smo jih tam ustvarili.

Tina Mozetič, 4.b

Dostopnost