Skoči na glavno vsebino

slovo2016_26

Prireditev Srednje šole VENO PILON Ajdovščina
Slovo od maturantov
(2012-2016)

22. septembra, ob 120- letnici rojstva ajdovskega umetnika Vena Pilona, smo se pilonovci poslovili od generacije dijakov, ki so maturo zaključili v šolskem letu 2015/16.
Prireditev je prefinjeno povezovalo dejstvo, da je bil Pilon zelo aktiven na umetniškem področju. Udejstvoval se je kot slikar, grafik in fotograf. Ptič v njegovih prsih je bil živ in radosten.
Voditelja prireditve sta maturante nagovarjala k negovanju ptiča v sebi. Ta naj bi bil svoboden, a povezan z vsem v sklenjen cikel.
Kot vložek je bil uporabljen tudi ples, ki je najprej prikazoval razkol med žensko in moškim, belim in črnim, nežnostjo ter grobostjo. Že ob naslednjem izhodu pa sta se plesalca ujela v gibu in upodobila enotnost.
Rdeča nit prireditve je bil starodoben metronom, ki je občinstvo nagovarjal k razmisleku, ali čas sploh obstaja. Pripeljal je do mističnega recitala, v katerem so četrtošolci ob motivih iz romana Evalda Flisarja Čarovnikov vajenec razmišljali o smislu, času, resnici in namenu življenja.
Pred kulturnim delom prireditve je ravnatelj srednje šole g. Andrej Rutar simbolično nagradil zlate maturante in vsa štiri leta odlične dijake v obeh programih, ki jih ponuja naša šola. Po kulturnem delu prireditve pa so se od svojih dijakov poslovili razredniki.
Za konec sta voditelja še zadnjič poudarila, naj se mladi prepustijo ptiču v prsih, saj bodo le tako polno živeli. Z Gaudeamusom, kultno študentsko himno, se je prireditev zaključila, maturanti, profesorji in starši ter ostali gostje pa so v preddverju ajdovske kinodvorane obujali spomine na zanimive dogodke iz štiriletnega druženja.

Julija Štrancar, 3. b

Oglejte si galerijo dogodka.

Dostopnost